Actuele informatie

23 februari 2021
Voorzichtig meer lucht tijdens de lockdown.


2 februari 2021
Situatie rondom corona blijft ernstig, lockdown wordt verlengd
Het aantal besmettingen per dag neemt af en ook in het ziekenhuis wordt het langzaam iets minder druk. Maar nieuwe varianten van het coronavirus winnen snel terrein in Nederland. Dat is zorgelijk, want die varianten zijn besmettelijker en kunnen leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. We moeten nieuwe besmettingen nu zo veel mogelijk tegengaan, zodat de ziekenhuizen ook de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en de reguliere zorg. Daarom heeft het kabinet besloten om de huidige lockdown voort te zetten. Wel gaan basisscholen en kinderopvang vanaf 8 februari weer open. Daarnaast mogen consumenten vooraf geplaatste bestellingen, op vooraf afgesproken tijden, ophalen bij de winkel. 


20 januari 2021
Lockdown verder aangescherpt
Het kabinet maakt zich grote zorgen om Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus waar zorgen over bestaan. Er zijn extra maatregelen nodig om die nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen. 


12 januari 2021
Nederland blijft tot 9 februari in lockdown
De lockdown heeft enig effect. Onze volgende taak is om de dagelijkse besmettingen nog veel verder en sneller te laten dalen, zodat ook het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen en op de intensive care daalt. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland ten minste tot en met 9 februari in lockdown blijft. 


14 december 2020
Lockdown om contacten tot een minimum te beperken

Hoe meer contacten, hoe meer besmettingen. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe.  


8 december 2020
Gedeeltelijke lockdown ook tijdens feestdagen

Het aantal coronabesmettingen blijft te hoog. De druk op de zorg neemt nog maar weinig af. Dagelijks worden nog gemiddeld 24 mensen op de intensive care opgenomen. Daarom moeten we de gedeeltelijke lockdown blijven voortzetten, ook tijdens de feestdagen. 


3 november 2020
Tijdelijke verzwaring van de lockdown

Samen is het ons gelukt om de stijging van het aantal besmettingen te doorbreken. We zijn op de goede weg, maar het gaat nog te langzaam. De cijfers moeten sneller dalen om overbelasting van personeel in de ziekenhuizen te voorkomen en om de kwaliteit van de zorg voor alle patiënten te garanderen.


13 oktober 2020
Gedeeltelijke lockdown om besmettingen terug te dringen

Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden. Het kabinet heeft besloten dat er strengere maatregelen nodig zijn die er voor moeten zorgen dat het aantal besmettingen daalt. Dit doen we door op die plaatsen in te grijpen waar het risico op overdracht van het virus het grootst is. Door het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken, mensen te ondersteunen bij het kunnen naleven van de basisregels en striktere handhaving.


28 september 2020
Aangescherpte maatregelen om de verspreiding van het virus terug te dringen

Tijdens een landelijke persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge zijn nieuwe maatregelen afgekondigd om het aantal contactmomenten terug te dringen. Dit is nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De landelijke maatregelen gelden vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur en zijn in elk geval voor de komende 3 weken van kracht. De maatregelen zijn erop gericht om de kans op grote drukte en het aantal sociale contactmomenten tussen mensen te beperken, zonder de samenleving en de economie op slot te doen.


21 september voorrang testen zorg- en onderwijspersoneel

Vanaf deze datum krijgen zorg- en onderwijsmedewerkers voorrang bij het aanvragen van testen. Tevens wordt ernaar gestreefd dat zij dezelfde dag nog de uitslag ontvangen. Op deze manier zijn de werknemers bij een negatieve uitslag zo snel mogelijk weer inzetbaar voor het eigen werk. 


18 augustus aanscherpingen

De landelijke regels zijn per aangepast:

Regels binnen

 • U ontvangt in uw huis of tuin maximaal 6 mensen
 • Houd 1,5 meter afstand
 • Kinderen tot 13 jaar tellen niet mee
 • Mensen die in uw huis wonen, tellen ook niet mee
 • Vraag uw bezoek of ze geen koorts of verkoudheid hebben

Feestjes voor grote groepen

 • Vier feestjes voor grote groepen liever in een zaal
 • Iedereen heeft een vaste zitplaats
 • Bij aankomst krijgen bezoekers vragen over hun gezondheid
 • Bijvoorbeeld of ze koorts hebben. Of verkouden zijn.
 • Bezoekers geven hun adres en telefoonnummer op

Terug van vakantie

 • Bent u op vakantie geweest in een gebied met veel besmettingen?
 • Blijf 10 dagen thuis.
 • Laat u testen.

Scholen

 • Scholen werken aan een veilige omgeving:
 • Kinderen met klachten blijven thuis.
 • Heeft iemand in het gezin corona? 
 • Ook dan blijven kinderen thuis.

Thuis werken
Blijf zoveel mogelijk thuis werken.


Versoepeling maatregelen per 1 juli 2020

Regels binnen

 • U houdt binnen altijd 1,5 meter afstand.
 • Bij ruimtes binnen mogen maximaal 100 mensen bij elkaar komen. Personeel telt niet mee.
 • Meer dan 100 mensen mag. Maar alleen als u een plek reserveert. En u krijgt een gezondheidscheck.

Dit geldt bijvoorbeeld bij bioscopen, cafés, restaurants, theaters, bruiloften en uitvaarten.
Discotheken en nachtclubs blijven dicht tot 1 september. Er komen nog regels voor zangkoren.

Regels buiten

 • U houdt buiten altijd 1,5 meter afstand.
 • Bij ruimtes buiten mogen 250 personen bij elkaar komen. Personeel telt niet mee.
 • Meer dan 250 mensen mag op plekken met vaste zitplaatsen. U reserveert een plek.
  En u krijgt een gezondheidscheck.

Dit geldt bijvoorbeeld in de horeca. Bij dierentuinen en pretparken geldt geen maximaal aantal personen.

Regels in het vervoer

 • U moet altijd een mondkapje dragen in het openbaar vervoer.
 • U draagt in taxi’s, busjes en touringcars altijd een mondkapje. U moet reserveren. En u krijgt een gezondheidscheck.
 • Zitten er mensen uit een ander huishouden bij u in de auto? Draag dan allemaal een mondkapje.
 • In al het andere vervoer moet u 1,5 meter afstand houden. Zoals op een rondvaartboot.

Uitzonderingen op de 1,5 meter afstand

Er gelden uitzonderingen op de 1,5 meter afstand voor kinderen en jongeren:

 • Mensen uit 1 huishouden hoeven bij elkaar geen 1,5 meter afstand te houden.
 • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden van anderen.
 • Jongeren tot 18 jaar hoeven bij elkaar geen 1,5 meter afstand te houden. Ze moeten wel 1,5 meter afstand houden van volwassenen.

In sommige situaties is het moeilijk om 1,5 meter afstand te houden. Daarom gelden er ook uitzonderingen voor:

 • Hulpbehoevenden en hun begeleiders.
 • Kappers, masseurs en instructeurs in lesauto’s.
 • Sporters, acteurs en dansers.

Niet vergeten

 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Reis zoveel mogelijk buiten de spits.
 • Blijf weg van drukke plekken.
 • Was vaak uw handen.
 • Blijf thuis bij klachten en laat u testen.

1 juni
Het testen op Corona is nu voor alle Nederlanders mogelijk en kan rechtstreeks via de GGD. Wel is het belangrijk om contact met uw arbodienst te onderhouden om ook de gezondheid op de werkvloer te blijven waarborgen. 


20 mei

Het kabinet presenteerde op dinsdagavond 19 mei de volgende stappen in de corona-aanpak. Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Per 1 juni kunnen we in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepelen.


6 mei

Het kabinet begint vanaf 11 mei met het aanpassen van maatregelen in de buurt, lokaal. Dat geeft weinig drukte op straat, in het verkeer en in het openbaar vervoer. Dan volgen aanpassingen op regionaal niveau, dan op landelijk niveau. Het toestaan van groepen gaat van klein naar groot om alles zo beheersbaar en georganiseerd mogelijk te laten verlopen. 


20 april

Aantal ziekenhuisopnames daalt harder.

Het aantal ziekenhuisopnames daalt harder dan het aantal sterfgevallen. Zondag meldt het RIVM 110 nieuwe ziekenhuisopnames, tegenover 196 gevallen een week eerder. Als we het aantal opnames per dag verwerken, zien we dat de meldingen eind maart een piek doormaakten en inmiddels blijven dalen. Of dat ook zo zal zijn voor de afgelopen drie dagen, is nog niet zeker. Met name deze cijfers zijn nog aan verandering onderhevig.

Bron: RIVM


7 april 2020

Voor werknemers corona hulplijn 0513 – 637 780

Vanaf dinsdag 7 april heeft ArboAnders voor u als werknemer een extra service: de corona hulplijn. Deze is dagelijks bereikbaar van 9.00-15.00 uur op telefoonnummer 0513 – 637 780. Deze hulplijn is speciaal voor werknemers die niet ziek zijn, maar toch vragen hebben over corona met betrekking tot het werk.


31 maart 2020

Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven. Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht. De verlenging is noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal ziekenhuisopnames en de capaciteit op de intensive care afdelingen alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de epidemie onder controle is en dus de maatregelen heroverwogen kunnen worden. Nederland is er nog lang niet. Wel is de goede weg ingeslagen. Het aantal zieken neemt nog steeds toe, maar dit gaat niet meer zo snel als enkele weken geleden, voordat er maatregelen werden afgekondigd. Wie op dit moment besmet is met het virus, geeft dat gemiddeld gezien aan minder mensen door dan zonder maatregelen het geval zou zijn. Dit betekent dat de maatregelen werken. Het duurt enkele weken voordat deze afname zichtbaar is in een daling van het aantal patiënten in ziekenhuizen. Er zit nu eenmaal tijd tussen het moment dat mensen besmet raken, ziek worden en een mogelijke ziekenhuisopname. 
Het komt er dus op aan dat alle Nederlanders samen de maatregelen volhouden, want het risico op besmetting is nog groot. Het blijven naleven van de maatregelen is daarom cruciaal.

Bron: Rijksoverheid


30 maart 2020

Tijdens de eerste weken van de coronacrisis is ArboAnders terughoudend geweest met het opvragen van medische informatie. Echter krijgen wij signalen dat, zeker in het Noorden, de administratieve ondersteuners van huisartsen en poli’s in het ziekenhuis nu voldoende tijd hebben om verzoeken tot het aanleveren van medische informatie te verwerken. Het opvragen is hierdoor door ons weer opgepakt. Houdt u er wel rekening mee dat het langer kan duren voordat de informatie ontvangen en beoordeeld is, aangezien de situatie per dag kan veranderen.


26 maart 2020

De vraag hangt al even in de lucht: welke maatregelen gelden er na 6 april nog. En welke niet? Mark Rutte heeft na crisisoverleg met het kabinet bekend gemaakt dat er op 31 maart verder wordt gekeken.
Op 31 maart, volgende week dinsdag, gaat het kabinet in beraad over de huidige maatregelen, zoals de sluiting van de scholen. Op dit moment is nog onduidelijk wat de te volgen koers gaat zijn na de gestelde datum van 6 april.

Voor vergunningsplichtige evenementen is eerder deze week besloten dat ze tot 1 juni verboden zijn.

We zijn er nog niet

De premier benadrukte dat het kabinet “plant op slechter weer”. “We moeten nu niet denken op basis van de eerste groene grassprietjes: we zijn er.” Hij doelde op uitspraken van het RIVM eerder woensdag, dat de verspreiding van het nieuwe coronavirus iets lijkt af te zwakken. Rutte wilde daar verder niets over zeggen. Wel zei Rutte dat de ontwikkelingen en de effecten van het beleid voortdurend worden bekeken. Op basis van nieuwe informatie en wetenschappelijke inzichten kunnen maatregelen dan worden bijgeschakeld of afgeschakeld. Deze informatie zal onmiddellijk worden gedeeld met Nederland, zei hij.

Bron: ANP


25 maart 2020

Mogelijke afvlakking van aantal nieuwe ziekenhuisopnames van patiënten met coronavirus (bron: RIVM

De afgelopen tijd was het aantal nieuw opgenomen patiënten in het ziekenhuis een oplopende curve. Op dit moment lijkt dit af te vlakken. Dat wijst mogelijk op een voorzichtige afname van de snelheid waarmee het virus zich verspreidt.  Dit is een eerste signaal. We kunnen hier geen harde conclusies aan verbinden. De komende dagen moet blijken of er sprake is van een werkelijke  afvlakking.

Met de cijfers van het aantal ziekenhuisopnames is met behulp van wiskundige modellen de snelheid van verspreiding van het virus berekend. De snelheid waarmee het virus zich verspreidt lijkt ook af te nemen. Ook hierbij moet de komende dagen blijken of de daling doorzet.

Ook vandaag zijn veel overleden patiënten gemeld. Dit zijn echter meldingen van personen die verspreid over de afgelopen paar dagen overleden zijn. De sterftegevallen worden niet altijd direct doorgegeven. Daarom is nu een nieuwe grafiek opgenomen waarin het aantal overleden patiënten is weergegeven naar de dag van overlijden.


22 maart 2020
Vanuit het Nationaal Crisiscentrum in Den Haag is een NL-Alert verstuurd om mensen te wijzen op de belangrijkste instructies om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De tekst van het NL-Alert is: Volg instructies Rijksoverheid op: houd 1,5 meter afstand! Bent u ziek of verkouden? Blijf thuis. Bescherm uzelf en de mensen om u heen. Samen tegen corona. Keep your distance to others.

Aanvullende maatregelen onderwijs, horeca, sport zondag 15 maart
Alle eerder genomen maatregelen gelden tot 6 april a.s. Daarnaast sluiten scholen en kinderdagverblijven. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden (niet voor hotels) en sport- en fitnessclubs.

Maatregelen donderdagmiddag 12 maart (persconferentie Overheid en RIVM):
Deze middag heeft het kabinet samen met het RIVM nieuwe maatregelen afgekondigd om de coronacrisis onder controle te krijgen en te houden:

 • Iedereen met koorts, hoesten of verkoudheidsklachten blijft thuis en vermijdt sociale contacten.
 • Evenementen en bijeenkomsten waar meer dan 100 mensen bij elkaar komen worden afgelast.
 • Iedereen gaat zoveel mogelijk thuiswerken en gaat niet naar grote werkbijeenkomsten.
 • Bezoek aan kwetsbare personen wordt voorlopig uitgesteld. Houd wel op een andere manier contact met uw naasten.

Gezien de ontwikkeling van het aantal besmettingen zijn deze maatregelen nodig. De maatregelen gelden tot eind van deze maand.

Sinds maandagavond 9 maart 2020 werd al opgeroepen om geen handen meer te schudden. ArboAnders neemt het advies van Mark Rutte over voor haar bedrijfsartsen en medewerkers. Het is een simpele maatregel die al veel risico op besmetting kan voorkomen. 

ArboAnders adviseert u om deze maatregelen zoveel mogelijk toe te passen.

Het coronavirus (officieel COVID-19) is een griepachtig virus dat soortgelijke klachten geeft. Het virus lijkt wat besmettelijker te zijn dan de normale griep, maar heeft geen groter risico op ernstig ziek worden of overlijden dan griep. Het is met name risicovol voor mensen met een kwetsbare gezondheid zoals ouderen, mensen met ernstige hart- en longproblemen of mensen met een verminderde weerstand door ziekte of medicatie.

Voor zover nu bekend, zijn er in Nederland 1413 mensen positief getest op het coronavirus (tot en met maandag 16 maart 2020). Bij elke persoon wordt het afgesproken protocol qua onderzoek en quarantaine gevolgd. Behandeling vindt voor erg zieke mensen in het ziekenhuis plaats en de mensen die minder ziek zijn, zijn in thuisisolatie geplaatst. 

Eigen maatregelen om verspreiding te voorkomen

 • Gezond eten, op tijd naar bed gaan en goed voor jezelf zorgen. Hierdoor bent u minder vatbaar voor virussen, inclusief het coronavirus.
 • Regelmatig handen wassen (zie RIVM: Handen wassen – doe het goed en vaak - https://www.rivm.nl/voorlichtingsfilm-handen-wassen-doe-goed-en-vaak)
 • Handen afdrogen aan eenmalige handdoeken, papieren handdoeken of blazers
 • Stoffen handdoeken na één dag in de was en op hete temperatuur wassen
 • Hoesten en niezen in de plooi van de elleboog i.p.v. in de handen.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.
 • Contact met mensen met griepklachten zoveel mogelijk vermijden.

Wat als u ziek wordt?
Mensen die ziek zijn (koorts en luchtwegklachten), maar niet in het buitenland zijn geweest of in aanraking met iemand die ziek is door het coronavirus, hoeven zich op dit moment geen zorgen te maken.

Mensen die wel in de risicogebieden zijn geweest en binnen veertien dagen na terugkeer ziek zijn geworden, kunnen zich bij vragen TELEFONISCH melden bij hun huisarts. De huisarts beoordeelt of er risico is op eventueel coronavirusbesmetting en zal verdere stappen ondernemen. Bij een positieve test op het coronavirus, doet het GGD aanvullend onderzoek om bijvoorbeeld anderen die besmet zijn op te sporen.

Preventief testen
Preventief testen is niet zinvol. De test is pas goed betrouwbaar wanneer iemand ziek is. Na het afnemen van een test duurt het maximaal 24 uur tot de uitslag.

Preventief in quarantaine brengen van mensen die in het buitenland zijn geweest is niet zinvol. Het merendeel is niet besmet en zal niet ziek worden. De incubatietijd (de tijd tussen besmetting en eerst zichtbare klachten) wordt momenteel op twee tot vier weken geschat.

Adviezen ten aanzien van werk
Op maandag 9 maart is een oproep aan de werkgevers in Brabant gedaan om medewerkers deze weken zoveel mogelijk thuis te laten werken. Niet iedereen zal thuis kunnen werken, elke werkgever moet beslissen wat haalbaar en praktisch is voor zijn/haar bedrijf. 

Het grootste risico, afgezien van mensen met een verminderde weerstand, is dat afdelingen van bedrijven en organisaties mogelijk niet meer aan hun normale bedrijfsvoering toekomen omdat er teveel mensen ziek zijn of mensen in quarantaine zitten.

Een aantal adviezen om de bedrijfscontinuiteit in stand te houden

 • Waar mogelijk thuiswerken, zeker voor zieke medewerkers
 • Normale persoonlijke hygiëne blijven toepassen (vaker handen wassen op juiste manier, hoesten/niezen in elleboog, goede schoonmaak, uit buurt van zieke mensen blijven)
 • Risicoplekken binnen organisatie in kaart brengen, namelijk:
 • medewerkers die contact hebben met mensen met kwetsbare gezondheid
 • medewerkers die naar buitenland gaan of geweest zijn
 • solitaire maar relevante functies (is er iemand die deze taken zonodig kan overnemen)
 • kritieke processen binnen het bedrijf
 • Voorkom bijeenkomsten met veel mensen bij elkaar
 • Gebruik digitale middelen voor overleg/vergaderingen in plaats van fysiek vergaderen

Denk tevens aan bijzonder verlofvormen voor medewerkers die voor zieke familieleden moeten zorgen. Er is voor specifieke situaties werktijdverkorting aan te vragen wanneer er door het coronavirus tijdelijk minder werk uit te voeren is.

​Heeft u specifieke vragen, neem dan contact op met ArboAnders. Wij zullen u zo goed mogelijk adviseren en houden de actuele stand van zaken rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten.

Aanvullende informatie

 • Het belangrijkste bij deze gezondheidsrisico’s is om niet in paniek te raken. 
 • Bij vragen van individuele medewerkers over hun eigen gezondheid, kunnen zij zich telefonisch melden bij hun huisarts. 
 • De meest actuele informatie is te vinden op de site van het RIVM (https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19) of u kunt tijdens kantooruren telefonisch contact opnemen met uw regionale GGD.
 • Bij algemene vragen over het coronavirus: 0800-1351.
 • Mocht u zakelijk of privé reisplannen hebben naar bovengenoemde gebieden, kijk dan voor het meest actuele reisadvies op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen