De rol van de Arbeidsinspectie voor een veilige werkomgeving

De rol van de Arbeidsinspectie

voor een veilige werkomgeving

Altijd een stapje voor, begint ook met een scherpe blik op de werkomgeving. Een plek waar mensen veilig hun werk kunnen uitvoeren is een belangrijk onderdeel van goed werkgeverschap, de Arbeidsinspectie zet zich hier dagelijks voor in door te controleren, adviseren en bij te sturen waar nodig. We gaven veiligheidskundige Richard Twijnstra het woord over de rol en waarde van de Arbeidsinspectie voor een goede preventieve aanpak op de werkvloer.

Uitval voorkomen

“Je mensen zijn je grootste goed. Je wilt dat ze vitaal blijven en in een gezonde omgeving hun werk kunnen uitvoeren. Adviseren over een gezonde en veilige werkomgeving is voor ons een belangrijke pijler in onze preventieve aanpak. We zien het als onze taak om daarmee uitval te voorkomen waar mogelijk. Als veiligheidskundige mag ik adviseren, de Arbeidsinspectie mag handhaven. We werken niet met dezelfde checklist, maar natuurlijk bekijken we de zaken met een vergelijkbare bril bij een bezoek aan een bedrijf. Als bijvoorbeeld een nooddeur geblokkeerd is, adviseer ik om deze vrij te maken en vraag door naar de oorzaak. Is er bijvoorbeeld te weinig ruimte? En wat kan daaraan worden gedaan? Dat is ook hoe de Arbeidsinspectie naar zo'n situatie kijkt.”


Bewustwording

“De Arbeidsinspectie kan bij werkgevers de associatie oproepen van iemand die je op de vingers komt tikken. Maar ze zijn er 'voor' werkgevers en hun mensen. De missie van de Inspectie is bij te dragen aan eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen. Natuurlijk gebruiken zij wet- en regelgeving om hun werk te doen, maar het draait in de basis om mensen. Zij moeten op een veilige en gezonde manier hun werk kunnen doen. De Arbeidsinspectie helpt werkgevers bij bewustwording; fouten worden namelijk regelmatig onbewust gemaakt. Een veilige en gezonde werkomgeving is van groot belang voor medewerkers en daarmee de vitaliteit van een bedrijf; medewerkers zijn je kapitaal. De basisinspectiemodule is de leidraad waarmee een inspecteur zijn werk doet, maar de focus is knelpunten blootleggen (die zijn altijd te vinden), informeren en de bron aanpakken; ze denken daarin graag met je mee.”


Altijd met een doel

“De Arbeidsinspectie komt altijd met een doel, en als ze op de stoep staan, moet je tijd nemen om ze te ontvangen. Het doel kan bijvoorbeeld toezicht zijn op psychosociale arbeidsbelasting, toezicht op fysieke belasting, waarbij ze diep ingaan op die onderwerpen en niet op de RI&E. Je bent wel verplicht om die als werkgever te hebben. Komt dit ter sprake tijdens het bezoek en blijkt dat je die niet hebt, dan zijn hier gevolgen aan verbonden, zoals een boete. Is de situatie echt onveilig, dan kan dit leiden tot stilleggen van het werk of sluiten van het bedrijf totdat je de knelpunten hebt aangepakt. Hun bezoeken zijn steekproefsgewijs of na ontvangst van een signaal. Ook sturen ze tegenwoordig steeds vaker een brief waarin ze vragen naar de RI&E en een arbocontract; hieraan toetsen ze of een bezoek gewenst is.”


Wat veel mensen niet weten

“Wat veel mensen niet weten is dat je als werknemer of leidinggevende ook een boete kunt krijgen. Als werkgever ben je eindverantwoordelijke, maar het gaat altijd om wie verantwoordelijkheid had moeten nemen en dat niet heeft gedaan. Sta je als leidinggevende op de werkvloer in een fabriek om een team aan te sturen en ben jij onvoldoende bezig met hoe je mensen veilig hun werk doet, dan ben je daar medeverantwoordelijk voor, ook als er iets misgaat. En wist je dat het bedrag van dezelfde boete voor een groter bedrijf hoger is dan voor een klein bedrijf? Hoe meer medewerkers je in dienst hebt, hoe meer risico je neemt, hoe hoger de boete is. Daar is een speciale rekenmodule voor die de Arbeidsinspectie gebruikt. Tegelijkertijd krijg je korting als je bepaalde zaken wel voor elkaar hebt; dit wordt van je boete afgehaald.”


Jaarplan 2024

“Het jaarplan beschrijft hoe de Nederlandse Arbeidsinspectie in 2024 resultaten en effecten wil bereiken. Er blijft veel aandacht voor bedrijven die met veel chemische stoffen werken (BRZO-bedrijven); zij worden twee keer per jaar bezocht. Heel belangrijk om situaties zoals in Moerdijk, waarbij een chemische fabriek ontplofte met een enorme natuurramp en een overleden persoon als gevolg, in de toekomst te voorkomen. Opvallend is de bekendmaking van de branches die ze zullen bezoeken: luchthavens, metaalindustrie, hout-, timmer- en meubelindustrie, industriële schoonmaak en voedselketen. Dat heeft te maken met de blootstelling aan gevaarlijke stoffen en ioniserende straling (röntgenstraling of radioactieve straling). Het Jaarplan van de Arbeidsinspectie is interessant voor werkgevers om eens door te nemen. Bij vragen en behoefte aan advies staan wij natuurlijk ook voor werkgevers klaar.”

Ervaren hoe wij het verschil maken?

Neem dan vandaag nog contact met ons op.