Blue…health! | Wat we kunnen leren van de Blue Zones

Blue…health!

Wat we kunnen leren van de Blue Zones

Afgelopen maandag, 15 januari, was het Blue Monday, volgens velen de meest deprimerende dag van het jaar. Wij besloten het over een positieve boeg te gooien en in te zoomen op de zogenaamde Blue Zones: de 5 plekken in de wereld waar mensen het oudst worden (gemiddeld 90 tot 100 jaar), in goede gezondheid. Met het oog op vitaliteit kunnen we daar vast een paar fijne inzichten uithalen!

De term ‘Blue Zones’ is bedacht door Dan Buettner, een journalist die namens National Geographic in 2000-2004 de lange levensduur onderzocht van inwoners van Okinawa, Japan, en vervolgens met een team de wereld over ging, op zoek naar meer plekken waar mensen met een hoge kwaliteit van leven een behoorlijke leeftijd aantikken. 


De vijf Blue Zones

De ‘Danish Twin Study’ stelde vast dat hoe oud iemand wordt, maar voor 20% is vastgelegd in de genen, leefstijl en omgeving hebben de meeste invloed. De vijf Blue Zones:

  1. Barbagia-regio van Sardinië - De bergachtige hooglanden in het binnenland van Sardinië met 's werelds hoogste concentratie mannelijke honderdjarigen.
  2. Ikaria, Griekenland - Egeïsche eiland met een van 's werelds laagste percentages sterfte onder de middelbare leeftijd en laagste percentages dementie.
  3. Nicoya-schiereiland, Costa Rica - 's Werelds laagste percentages sterfte onder de middelbare leeftijd, op een na hoogste concentratie mannelijke honderdjarigen.
  4. Loma Linda, Californië - Een community van 9000 Adventists leeft gemiddeld tien jaar langer dan de rest van de wereld. 
  5. Okinawa, Japan - Vrouwen ouder dan 70 vormen de langst levende bevolking ter wereld.

Niet bepaald bij elkaar om de hoek, dus wat verbindt deze mensen met elkaar? Dan en zijn team identificeerden negen gedeelde leefstijlgewoontes: The Power 9. 


The Power 9 Negen: wordt vitaal oud met deze leefstijlgewoontes

  1. Beweeg natuurlijk: geen sportschool, maar leven in een omgeving die stimuleert om te bewegen zonder erbij na te denken, tuinieren of je huishouden doen zonder hulp van technische apparatuur. 
  2. Ken je doel (Ikigai): weet waarvoor je ’s ochtends je bed uitkomt. Het hebben van een doel kan zeven jaar extra levensverwachting opleveren.
  3. Zo min mogelijk stress: neem dagelijks tijd voor ontspanning, zoals inwoners uit de Blue Zones doen door te bidden of met een dagelijks dutje. 
  4. De 80%-regel: eet tot je voor 80% vol zit. Die 20% marge zorgt ervoor dat inwoners van de Blue Zones op gewicht blijven. Ze eten hun kleinste maaltijd aan het einde van de middag en hun ontbijt is de grootste maaltijd van de dag.
  5. Plantaardig voedsel dat je bij voorkeur zelf verbouwt. Vooral bonen horen bij de dagelijkse voeding van de meeste honderdjarigen;
  6. Een dagelijks wijntje: matige drinkers worden ouder dan niet drinkers. Het gaat dan om één tot twee glazen per dag in het gezelschap van vrienden en met een hapje eten. 
  7. Community: onderdeel zijn van een groep gelijkgestemden waarmee je regelmatig samenkomt heeft een positieve invloed op de gezondheid; de levensverwachting neemt met 4-14 jaren toe. 
  8. Je geliefden op één: mensen uit de Blue Zones houden hun ouder wordende (groot)ouders dichtbij, kiezen voor trouw aan één levenspartner en investeren tijd in hun kinderen. 
  9. Gezonde cirkel: onderzoek van de Framingham Studies toont aan dat roken, obesitas, geluk en zelfs eenzaamheid besmettelijk zijn. Omring je met mensen die je gezonde gewoontes steunen. 


Benieuwd naar meer informatie over dit interessante onderwerp? Je leest hier alles over de Power 9. Er staat een documentaire op Netflix waarin de inwoners van de Blue Zones over hun dagelijkse leven delen en vertellen wat volgens hen het verschil maakt. 

Ervaren hoe wij het verschil maken?

Neem dan vandaag nog contact met ons op.