Een ander gesprek over verzuimcijfers

Een ander gesprek

over verzuimcijfers

Opvallend hoog in de verzuimcijfers van werkend Nederland zijn de uitvalcijfers door griep en stress. Het is interessant om de oorzaken hierachter te onderzoeken, maar bij ArboAnders kijken we nog liever naar hoe werkgevers en werknemers de regie kunnen terugpakken. Medisch directeur Cindy Vorselman werpt haar blik op de verzuimcijfers van 2023 en deelt advies over een preventieve aanpak in verzuim.

Griep en stressgerelateerde klachten waren in 2023 de grootste veroorzakers van verzuim, is te lezen op ArboNed. Het gemiddelde verzuim van 2023 lag met 4,6% iets lager dan in 2022 (4,7%). De afgelopen jaren speelde corona hierin een grote rol. “Het griepseizoen loopt meestal van november tot en met maart, daar zitten we nu nog middenin. We zitten veel binnen in droge lucht en hanteren eigenlijk amper de maatregelen die we tijdens de pandemie wel gebruikten om besmetting met het virus te voorkomen. Het is werkgevers aan te raden om hun personeel bewust te maken van het griepseizoen, goed te ventileren en desinfectie beschikbaar te stellen. Uitval door griep is voor werkgevers erg lastig in tijden van personeelstekort, maar je kunt het seizoen zien aankomen en daarnaar handelen. Door goed schoon te maken en de genoemde maatregelen te nemen, maar je mag je personeel ook vragen om goed voor zichzelf te zorgen en eventueel vanuit thuis werk op te pakken voor zover dat gaat; even thuisblijven is niet hetzelfde als verzuim. Zorg ook voor een plan B in het griepseizoen. Stel dat er mensen uitvallen, hoe vang je dat op? Bepaal welke taken tijdelijk kunnen blijven liggen, zorg voor een flexibele planning waarin je een order of project kunt doorschuiven en onderhoud goed contact met uitzendkrachten zodat je deze kunt inzetten. Je kunt ook alvast bespreekbaar maken wie in het team een dagje extra zou willen werken als de situatie daarom vraagt.”

Uitval door stress komt veel voor en heeft vooral impact in de sectoren zorg, onderwijs en kinderopvang. “Je kunt daar niet afschalen. Dezelfde hoeveelheid werk moeten verzetten met minder mensen heeft weer meer stress tot gevolg.” Naast werkdruk blijken ook vaak privéomstandigheden een belangrijke veroorzaker van stress. “Mantelzorg vraagt veel van mensen en ik zie veel echtscheidingen die stress veroorzaken. En je hoort mensen er niet veel over delen, maar de gestegen kosten, zorgen voor financiële zorgen met slapeloze nachten als gevolg. Deze mensen vragen zich doorlopend af hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen, dat kost veel energie. En loopt iemand psychisch vast, dan moeten ze best lang wachten op de juiste diagnose en zorg. Het helpt enorm als je als werkgever je betrokkenheid toont en het andere gesprek aangaat: over hoe het echt met iemand is en wat ze nodig hebben, en of verzuim dan wel de oplossing voor het probleem is, of hoe je beter het onderliggend probleem kunt aanpakken. Je wilt weten wat er speelt in het team en hoe de sfeer is. Wie je onder je hoede hebt en hoe je je mensen kunt helpen om iets zelf op te lossen. Stel de vraag wat iemand van jou verwacht (niet invullen) en geef duidelijk aan wat wel en niet binnen je mogelijkheden ligt. Onze Adviseur Arbeid en Verzuim kan helpen om samen een plan van aanpak te maken om iemand boven water te houden.”

“Verzuim, of het nu gaat om begeleiding of preventie, gaat om communicatie. Bij ruis tussen werkgever en werknemer bieden wij hulp in de vorm van een gespreksleider, maar nog liever bieden we werkgevers en werknemers de tools om zelf beter te worden in het andere gesprek voeren. We bieden training over hoe je een verzuimgesprek voert, in lijn met hoe je een functioneringsgesprek voert; dit is in de basis namelijk hetzelfde. Daarnaast staan we klaar met teamtrainingen om de communicatie tussen werknemers te verbeteren.”

Interessant die landelijke verzuimcijfers, maar wat kan een werkgever hier zelf mee? “Het is interessant om ze naast de verzuimcijfers van je bedrijf te leggen. Wat valt je op? En ken je de oorzaken voor uitval bij jou op de werkvloer? Ik adviseer werkgevers om einde zomer in hun jaarverslag te duiken en goed zicht te krijgen op het verzuim. Van daaruit kan er een preventief plan voor het komende jaar worden opgesteld en benodigd budget worden gereserveerd om de preventieve acties uit te voeren. Een verstandige aanpak om meer grip te krijgen op verzuim in je organisatie.” 

Inspiratie

Ervaren hoe wij het verschil maken?

Neem dan vandaag nog contact met ons op.