Aandacht met de hoofdletter A

Aandacht met

de hoofdletter A

PSA-consulent Jitske Foppema over de kracht van aandacht voor je medewerker, zowel bij preventie als re-integratie bij uitval door overbelasting.
We zijn het lummelen verleerd

Amper 17 jaar en uitgevallen door overbelasting, het is allang geen uitzondering meer. Vaders en moeders die de combinatie werk, gezin en sociale druk niet langer kunnen dragen. Mantelzorgers die zoveel ballen in de lucht houden dat ze zich al duizelend van verantwoordelijkheid van verplichting naar verplichting begeven. Ontspannen is er niet meer bij, we zijn het lummelen verleerd. Burn-out, overspannen of oververmoeid. Wat ik vaak zie is dat er sprake is van overbelasting en overvraagd zijn, door jezelf en de wereld om je heen.


Iets betekenen voor een ander

Iets betekenen voor mijn medemens is voor mij de rode draad in mijn leven en werk. Als PSA-consulent is het mijn taak om mensen te helpen bij het terugvinden van hun balans. Ik ben toegepast psycholoog en leefstijlcoach i.o. en zet mijn kennis in voor mensen met mentale problemen, momenteel de nummer één oorzaak van uitval op de werkvloer. Slechter slapen, moeite met concentreren, oververmoeidheid, hoofdpijn, een gejaagd gevoel en hartkloppingen zijn enkele van de klachten waarover mensen mij benaderen. Duidelijke signalen dat er iets niet lekker gaat. Vanuit het oogpunt van preventie ben ik heel blij als werkgevers en werknemers naar ArboAnders uitreiken en vervolgens bij mij komen. Samen kijken we wat er nodig is om de balans te herstellen.


De beer in het bos

Naast preventief heb ik een ondersteunende rol bij re-integratie onder de verlengde arm constructie van de bedrijfsarts. Ik help mensen met de vraag: 'Wat heb je nodig om terug te keren?' Het is voor een werknemer die is uitgevallen door mentale klachten enorm spannend om terug te keren naar de werkplek. Het is alsof ze een beer zijn tegengekomen in het bos, met het hart in de keel zijn gevlucht, en ze vervolgens weer terug het bos in moeten. Dat is vaak hartstikke spannend. Gelukkig kun je als werkgever veel doen om de drempel te verlagen. Dat begint met aandacht, met de hoofdletter A. Onderhoud goed contact, voer geen druk uit, stuur eens een kaartje, toon begrip en empathie, laat de werknemer voelen dat hij of zij er nog bij hoort en welkom is. Komt iemand weer een uurtje meedraaien, vang hem of haar dan op, stem af wat er qua werk mogelijk is en zorg voor een werkplek – het is vrij pijnlijk wanneer blijkt dat je stoel letterlijk is ingenomen door iemand anders. Oprechte aandacht is de meest bepalende factor voor het slagen van re-integratie.


Aan de knoppen draaien

We zijn gewoontedieren, veranderen is moeilijk. Maar als de balans zoek raakt, is het noodzaak om aan de knoppen te gaan draaien. Dat doe je het beste in kleine stapjes. Alles begint met bewustwording van je gedachten en gedrag, een coach, psycholoog of andere professional kan je daarbij helpen. Die zal met jou inzoomen op belangrijke factoren zoals welke klachten je ervaart, alsook je diverse gedragspatronen in bijvoorbeeld slaap, voeding, beweging en ontspanning. Het een kan niet zonder het ander. Zo is een slaaproutine, net zoals bij kleine kinderen, heel helpend. Rust, reinheid en regelmaat blijft het advies.

Goed om te weten: je hebt onder andere dopamine en serotonine nodig om goed te blijven functioneren. Vooral in het eerste zien we vaak een ontregeling door onder andere te weinig beweging en veel zittend werk. Dopamine wordt aangemaakt bij onder andere meer beweging, dus ga lekker naar buiten voor een wandeling. Laat de zuurstof hiermee weer door je lichaam stromen en naar je brein toe gaan. Je zult merken dat daarna je hoofd lekker leeg is en je weer fris aan het werk kunt. Kies daarnaast zoveel mogelijk voor voeding die je echt voedt en probeer weer eens ouderwets te lummelen, bijvoorbeeld met een lekker boek zoals 'Je bent al genoeg' van Thijs Launspach. Kan jij of je werknemer wel een helpende hand gebruiken, weet dan dat ArboAnders graag iets voor je betekent. Ook voordat er sprake is van uitval, of sterker nog: juist dan.

In gesprek over het voorkomen van uitval door overbelasting? Neem contact op met je adviseur of bel ons op 0513-640398.


Ervaren hoe wij het verschil maken?

Neem dan vandaag nog contact met ons op.