De kracht zit in de mens

De kracht zit

in de mens

Op moment van schrijven is het dinsdag 19 september: Prinsjesdag. Het is de maand van begrotingen en plannen maken voor 2024. Maar wat budgetteer je voor je medewerkers? Hoe ga je investeren in de vitaliteit van je mensen? Ik pleit voor een verschuiving van aandacht van werkgevers. Van de focus op kosten naar het investeren in een gelijkwaardige relatie met medewerkers. Vanuit een betekenisvolle verbinding ontstaat namelijk intrinsieke motivatie om bij te dragen aan de ambities van je organisatie. Echt gezien worden zorgt voor een gevoel van waardering dat met geen enkel salaris kan worden geëvenaard. Mensen zijn de sleutel tot het succes van je organisatie. Daar ligt je grootste kracht.

Directeur van ArboAnders Anne Hoekstra over bevlogen medewerkers en vitale toekomstbestendige organisaties.

Op zoek naar een nieuwe balans

Arbeid is in de afgelopen decennia enorm veranderd. Van werken op het land naar industrialisatie, de kenniseconomie, de opkomst van internet, tot de betekeniseconomie van vandaag. En daarmee komt bewustwording: het is niet haalbaar om te blijven streven naar meer. Onze consumptiemaatschappij zorgt voor uitputting van onze aarde en mensen. Welvaart is maar voor een klein deel van de mensen binnen handbereik. Ongelijkheid zorgt voor sociaal isolement. Ik denk dat we met z’n allen willen dat dingen meer gelijk worden verdeeld. Dat er weer een balans ontstaat. Als je tegen je pensioen helemaal bent afgedraaid omdat zoveel mogelijk welvaart altijd het voornaamste doel was, dan is dat zo zonde. Het leven is daar te belangrijk voor. Als je terugblikt, heeft iedere nieuwe generatie een stukje meer welvaart kunnen behalen dan de generatie daarvoor. De vraag is of onze kinderen nog wel in die gelegenheid zijn. Misschien moet overtreffen niet meer het doel zijn en moeten we op een andere manier naar de economie gaan kijken. Niet nog meer geld en welvaart, maar focus op welbevinden en welzijn. Wat is groei voor jou als ondernemer en werkgever? Je accountant ziet natuurlijk graag stijgende groene cijfers op de begroting, en met toenemende kosten is dat ook belangrijk, maar ten koste van wat mag dat gaan? Dat is een ethisch vraagstuk. Als maatschappij moeten we op zoek naar een nieuwe balans.

Het is tijd voor ander leiderschap

Ik vind het onze taak als arbodienst om werkgevers te helpen bij het tot stand brengen van betekenisvolle relaties met hun werknemers en het behoud van een betrokken en vitaal team. Er wordt ander leiderschap gevraagd; werkgevers moeten de kans krijgen om hierin te groeien. Daarvoor staan wij ze bij met leiderschapstrainingen. Het gaat om een verandering in mindset. Van verwachtingen opleggen omdat je iemand daarvoor betaalt, naar inzien dat je je mensen nodig hebt. Een duurzame samenwerking waarin je voorkomt dat mensen uitgeput raken, en tegelijkertijd voldoende uitdaging bieden zodat ze zichzelf ontwikkelen. Als je mensen namelijk - met beleid - uit hun comfortzone haalt, dan kunnen ze zichzelf ontstijgen en succes behalen; dan ontstaat bevlogenheid. Dat is de energie die bedrijven nodig hebben om succesvol te zijn. Als je die energie niet vrij krijgt bij je mensen, dan gaan ze dit bij een andere werkgever zoeken. Een goede relatie met je mensen is de basis. Ga het gesprek met je medewerkers aan, onderzoek wat voor waarde arbeid heeft voor iemand en of je nog steeds voldoende invulling geeft aan wat iemand bij je zoekt. Dit kan voelen als je regie opgeven, maar het gaat meer om het creëren van een gelijkwaardige verbinding.

Eigen inbreng

Mensen zijn divers; tegelijkertijd is veel werk gestandaardiseerd. Aan de ene kant probeer je efficiënt te werken; tegelijkertijd verwacht je dat mensen allemaal gelukkig, gemotiveerd en bevlogen zijn. Het antwoord ligt in de ruimte bieden voor eigen inbreng, maar dat kan een uitdaging zijn. Neem een productiebedrijf. Daarin is het lastig om een heel laag ziekteverzuim na te streven, als mensen dag in dag uit hetzelfde moeten doen en niets zelf kunnen bepalen. Dat kan veel welvaart opleveren, een mooi financieel plaatje voor het bedrijf, maar het welzijn van de mensen lijdt er wel onder. Financiële gezondheid en gezondheid van personeel moeten met elkaar in balans zijn. Wij als arbodienst hebben bijvoorbeeld veel protocollen om te volgen, de uitdaging voor ons is om eigenheid in ons werk te leggen. Door ons te focussen op preventief werken, ontstaat er een nieuw speelveld. Hierin kunnen onze mensen meer eigen inbreng kwijt.

De kracht zit in de mens

Zorginstelling, onderwijs of MKB. Elke organisatie heeft een bedoeling, iets waar je aan bijdraagt. Je hebt je mensen daarvoor nodig. Het verschil van succesvolle organisatie is dat mensen toegewijd en betrokken zijn. De kracht zit in de mens. Als organisatie moet je goed kunnen uitleggen wat je bestaansrecht is en zorgen dat dit uitnodigend en inspirerend is. Als je het vuur van een medewerker kunt samenbrengen met je purpose, dan krijg je vuurwerk. Mensen die trots zijn op hun werk en het grotere geheel waar ze aan bijdragen. Dan heb je bestaansrecht. Iedereen wil namelijk ergens een bijdrage aan leveren. Als je die essentie eruit haalt en met elkaar deelt, en ook vraagt of je team mee wil denken, dan hebben mensen echt heel veel ideeën. Daar kan veel meer gebruik van worden gemaakt. Ga in gesprek met je mensen en zorg dat je benaderbaar bent. Blijf bij jezelf en wees daar trouw aan, mensen werken niet voor niks bij je.

Gezamenlijk doel
Een gezamenlijk doel draagt dus bij aan de betrokkenheid van medewerkers, dat ervaren wij zelf ook bij ArboAnders. Wat is de reden van ons bestaan? Aan welke opdracht kunnen we samen werken? Door dat met elkaar te herhalen, inspireren we elkaar. We ervaren dat we ergens een bijdrage aan leveren, dat geeft energie. Daardoor krijg je andere gesprekken. Mensen worden creatiever en gaan vanuit die purpose nadenken over wat ze verder of anders zouden kunnen doen binnen het bedrijf om bij te dragen aan ons gezamenlijke doel. Het is goed als personeel zich bewust is van zijn eigen waarden. Kan je iets uit jezelf verbinden met de bedoeling (purpose) van de organisatie? Het is fantastisch als personeel onderdeel wil uitmaken van de gezamenlijke missie en daarin zijn kwaliteiten kwijt kan.

Een bevlogen team, hoe helpen we daarbij?
Iedereen wil het goede voor zijn personeel. Je gunt je mensen het beste. Het helpt om drie dingen scherp te krijgen: Hoe ziet je organisatie eruit? Hoe ziet je leiderschapsstijl eruit? Hoe gaat het met je mensen? We helpen je dit inzichtelijk te krijgen. Ook trainen wij werkgevers in leiderschap. Toe aan een goed gesprek? Schakel met je contactpersoon van ArboAnders of bel ons team op 0513 - 64 03 98.

Ervaren hoe wij het verschil maken?

Neem dan vandaag nog contact met ons op.