
Uitgevallen door
je werk
Directeur medische zaken van ArboAnders Cindy Vorselman over uitval door beroepsziekte.
Werk of privé?
Een medische aandoening waarbij de oorzaak voor meer dan 50% bij het werk ligt, noemen wij een beroepsziekte. In sommige situaties is dat helder, wanneer je bijvoorbeeld consequent te zwaar moet tillen en rugklachten krijgt, maar bij psychische klachten is dat complexer. En dat is momenteel de grootste reden voor uitval op het werk. En in hoeverre speelt privé dan mee? Denk aan persoonlijkheid, copingstijl en karakter. Een hoge werkdruk heeft natuurlijk zijn weerslag op medewerkers. Je hebt objectieve werkdruk, hoeveel werk moet iemand verzetten in hoeveel tijd? En subjectieve werkdruk, hoe druk maakt iemand zich? Ben je een perfectionist en moet je veel ad hoc werken, dan kan je je streven naar een tien daar niet in kwijt. Hoe goed kan jij voor je gevoel je werk uitvoeren? Dat is eigenlijk de vraag.
Spitsuur van het leven
We zien een toename van uitval door psychische klachten. Vooral millennials hebben veel ballen in de lucht te houden. Gezin, werk, sociale activiteiten — het spitsuur van het leven. Het is belangrijk om het gesprek te voeren met je medewerkers. Wat speelt er allemaal in hun leven? En hoe kan je als werkgever zorgen dat hun werkplek een goede, gezonde en veilige werkplek is? Je ziet een verschuiving bij de nieuwere generaties, dat herken ik in de jongeren in mijn eigen familie. Fulltime werken is niet meer de standaard. Zij denken: Wat wil ik doen in mijn leven? Hoeveel geld heb ik daarvoor nodig? Dan moet ik dus X aantal uren werken en daarnaast kan ik dingen doen die ik leuk vind.
Melden van beroepsziekte
Ik zit bij de commissie van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB), de beroepsvereniging van en voor bedrijfsartsen. Van daaruit ben ik betrokken bij de vraag hoe om te gaan met beroepsziekten. Als bedrijfsarts hebben wij een wettelijke verplichting om vastgestelde beroepsziekten te melden bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). Die meldingen blijven al jarenlang achter, dus er wordt veel minder gemeld dan dat er in de praktijk voorkomt. Er spelen namelijk meerdere belemmeringen om te melden. Onlangs mocht ik daarover in gesprek met de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Duidelijk werd dat er beter moet worden gecommuniceerd over het belang van melding maken en wat er vervolgens met de informatie gebeurt.
Branches
In 2022 zijn er bijna 3000 meldingen van beroepsziekte gedaan. In 87% van de gevallen waren mensen tijdelijk arbeidsongeschikt. Denk aan problemen met het bewegingsapparaat en luchtwegklachten, duidelijk in relatie tot de pandemie. De sectoren met de meeste meldingen van beroepsziekten waren onderwijs - vooral mentaal, groothandel, detailhandel, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening. Het is belangrijk dat wij als bedrijfsartsen melding maken van uitval door beroepsziekte. Dat gebeurt anoniem, dus heeft geen gevolgen voor de werkgever of werknemer. Het helpt de overheid bij de vraag: Wat kunnen we doen voor deze sector? Zoals het ontwikkelen van een informatiecampagne of hulpmiddelen bieden. Daarnaast is het constateren dat er sprake is van een beroepsziekte/werkgebonden aandoening reden voor ons om met de werkgever in gesprek te gaan over hun preventieve aanpak om medische klachten door het werk te voorkomen.
Je mensen zijn je kapitaal
Zorg dat je de mensen die je hebt inzetbaar houdt en binnenhoudt. Zorg dat ze hun werk goed kunnen uitvoeren, blijf ze boeien en binden. Met de huidige tekorten en uitval door beroepsziekte is de focus op preventie belangrijker dan ooit. Investeer daarin. Wij weten namelijk: iedere euro geïnvesteerd in preventie levert je twee euro op.
Meer weten over hoe je kunt inzetten op preventie? Neem contact op met je adviseur of bel ons op 0513-640398.
Inspiratie
Ervaren hoe wij het verschil maken?
Neem dan vandaag nog contact met ons op.