Vakantiegeld; voor vakantie of vaste lasten?

Vakantiegeld;

voor vakantie of vaste lasten?

Vakantiegeld is vaak een welkom extraatje die gezien de naam oorspronkelijk bedoeld was als spaarpotje voor de vakantie. Toch blijkt het voor velen eerder een noodzakelijke buffer om financiële tekorten aan te vullen. Een aanzienlijk deel van dit extraatje wordt gebruikt voor het aflossen van schulden, in plaats van voor ontspanning.

Recent onderzoek van Pricewise toont aan dat elf procent van het vakantiegeld wordt besteed aan vaste lasten, terwijl voor tien procent van de respondenten een vakantie financieel onhaalbaar blijkt te zijn. Vooral gezinnen met jonge kinderen voelen deze druk; voor hen is het percentage dat het vakantiegeld opgaat aan vaste lasten zelfs nog hoger, namelijk 16,7 procent. Bovendien geeft één op de vijf Nederlanders aan dit jaar minder lang op vakantie te gaan vanwege de stijgende kosten.

Deze cijfers zijn meer dan slechts statistieken; ze duiden op een dieperliggend probleem: geldstress. Werknemers die worstelen met financiële zorgen zijn vaak minder productief en ervaren meer mentale belasting. Als werkgever is het essentieel om je bewust te zijn van deze verborgen triggers die uitval kunnen beïnvloeden. Dit begint bij het herkennen van de signalen: let op tekenen van stress, verminderde productiviteit of afnemend welzijn bij je werknemer. Durf als werkgever het gesprek aan te gaan en bied ondersteuning waar mogelijk. Door bijvoorbeeld de inzet van een budgetcoach. Als werkgever heb je de macht om een positieve impact te hebben op het welzijn van je personeel. Door deze stap te zetten, investeer je niet alleen in de productiviteit van je team, maar ook in hun welzijn op lange termijn.

Gaat er een belletje rinkelen? Schroom niet en neem contact met ons op. Bij ArboAnders zijn wij graag net even dat stapje voor, voordat het echt mis gaat. Zo kunnen wij je onder andere helpen om in contact te komen met de juiste interventies.

Bronvermelding

Ervaren hoe wij het verschil maken?

Neem dan vandaag nog contact met ons op.