
PMO & PAGO
als waardevolle tools in preventie
Alles begint met een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Hiermee brengen we alle arbeidsrisico's binnen het bedrijf in kaart. Vervolgens maken we met de werkgever een plan van aanpak voor het beheersen van deze risico's. Hieruit volgt ook altijd een advies voor PAGO: Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek. Dit zijn medische onderzoeken die direct gerelateerd zijn aan je werk. Werk je bijvoorbeeld in een fabriek met veel geluid, dan wordt iedere 3 tot 4 jaar je gehoor onderzocht.
Vanzelfsprekend adviseren wij wel om zaken bij de bron aan te pakken. Is het bijvoorbeeld mogelijk om de hoeveelheid geluid naar beneden te brengen? Zo niet, dan is het belangrijk om je medewerkers goede gehoorbescherming aan te bieden. Werk je veel achter een beeldscherm, dan kan een PAGO zich richten op oogonderzoek. En sta je veel onder druk, zoals op de eerste hulp van een ziekenhuis, dan kijken we naar psychosociale arbeidsbelasting en mogelijke mentale klachten. Bij een PAGO is er dus altijd een directe relatie te zien tussen het werk dat je doet en het verplichte periodieke medische onderzoek.
Daarnaast heb je als werkgever de keuze om een PMO (Preventief Medisch Onderzoek) aan te bieden. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je graag extra aandacht schenkt aan de gezondheid van je werknemers. Dit is niet gerelateerd aan je beroep, maar heeft wel invloed op je welzijn. Denk aan een conditietest of bloedonderzoek naar je cholesterolgehalte. Het is geen verplichting, maar een gebaar van je werkgever om bij te dragen aan je welzijn. Dit is een mooi voorbeeld van goed werkgeverschap.
De medewerkers krijgen zelf de uitslagen en adviezen n.a.v. hun persoonlijke onderzoeken teruggekoppeld. De werkgever ontvangt (bij 15 of meer deelnemers) echter een rapportage met bevindingen en adviezen op groepsniveau.
Inspiratie
Ervaren hoe wij het verschil maken?
Neem dan vandaag nog contact met ons op.